DE DAG DES VOOROORDEELS 'HET SPEL'


" Duitsers graven kuilen en negers eten kip " - Albert Hennipman, Iris van Sen, Lars Leeuw, Inge van Maarseveen

Leer spelenderwijs hoe bevooroordeeld jij en je vrienden zijn. Elke kapper is homo en als je zo vaag uit je ogen kijkt moet je wel kunstenaar zijn. Speel zo snel mogelijk je hand leeg met een zo overtuigend mogelijk betoog en wordt vooroordeel-master. Spelregels:

Om te beginnen pak je 2 van de gele 'groepskaarten'

In elk van de 4 vakken op de groepskaart plak je een vooroordeel.

Nadat je dit hebt gedaan krijgt iedere speler 5 speelkaarten.

De overige speelkaarten liggen op een stapel in het midden, met de afbeelding naar beneden. Naast deze stapel leg je 1 omgedraaide kaart, dit wordt de aflegstapel waarop je aan het eind van iedere beurt een van je speelkaarten weglegt.

Per beurt begin je met het pakken van een speelkaart, vervolgens kijk je of je een of meerdere speelkaarten op een van de groepskaarten kunt wegleggen.
Aan het eind van iedere beurt leg je dus ook een van je kaarten weg op de aflegstapel.

De bedoeling van het spel is dat je kijkt in hoeverre de mensen die op je speelkaart staan afgebeeld overeenkomen met de groepen en vooroordelen daarover én dat je probeert zo snel mogelijk je hand leeg te spelen.

Je zult tijdens het spel moeten verdedigen waarom jij vindt dat de persoon op de foto overeenstemt met het vooroordeel op de kaart.

Als de andere spelers het ermee eens zijn mag de kaart blijven liggen en ben je weer een stap dichterbij de winst, als de meeste mensen het niet met je eens zijn moet je de kaart weer terug in je hand nemen.

Als er geen onderlinge overeenstemming wordt bereikt geld: de meeste stemmen gelden.

Bij gelijke stemmen telt de stem van de speler die aan de beurt is niet meer mee.

Per beurt mag je 2 kaarten spelen.

Wanneer een groepskaart is volgespeeld leg je de 4 speelkaarten op de stapel 'vooroordeelden' ; de groepskaarten kunnen hergebruikt worden.